26 Nisan 2009 Pazar

Altan Urag, morin huur ve dahası



Binaydı, yoldu, yolaktı yazmaya az biraz ara verip sanat sepet mevzularına gireyim.

Moğollar müzik ve resme epey yetenekliler. Sukhbaatar Meydanı'nı ve etrafı resimlerini satmaya çalışanlarla dolu. Doğa resimleri çok güzel. Önceden çok güzel resimler çok uygun fiyata alınabiliyormuş ama artık onun da piyasası yükselmiş. Ulan Bator ne büyük ne de civcivli bir şehir ama resim galerilerinden yana eksiği yok. Bir de şehirde sanatçı ve siyasetçi heykelleri boy boy, cadde cadde...

Müziğe gelince, burada müzik çeşitliliği şaşırtıcı. Genelde geleneksel kıyafetlerin içindeki şarkıcıların, dağa bayıra karşı uzun uzun, yumuşak yumuşak söylediği şarkı kliplerini görüyoruz. Ancak TV kanalları arasında gezinince hiphop'tan soul'a, envai çeşit rock'tan sanki Britanya dolaylarından sakin alternatif vokallere kadar seçenek bulmak mümkün. İlginç olan, pek de kibar bir dil sayılamayacak olan Moğolca'nın, şarkı söylenirken yumuşak ve akıcı bir hal alması.

Neyse, sanatsal mevzulara sonra daha geniş yer vereyim. Yukarıdaki klip, buraların en ünlü grubu, yurtdışında da bilinen Altan Urag'dan. 2008 Oscar en iyi yabancı film adaylarından "Mongol"un müziklerini yapmışlar. Altan Urag sözcük anlamı olarak "tahtın varisi" anlamına gelse de asıl anlamı "kağan soyundan gelen". "İjii Mongol" da "Moğolistan ana" demek, "davalgaa" da bildiğin dalga, albümün adı. Haftada iki kere İkh Mongol (büyük Moğolistan) adlı restoranda çıkıyorlar, yarım saatliğine de olsa. Sahnede acaip cool'lar, sahne muhabbeti sıfır. Ama işini iyi yapana cool'luk da yakışıyor hani :)).



(Wikipedia'dan alıntıdır)

Klip, geleneksel Moğol çalgısı morin huur'la açılıyor. At kılından yapılan iki teli olan, at başlı bu çalgıdan çok acaip sesler çıkarmak mümkün, dörtnala koşan ya da ağlayan at sesini duymuşluğum var. Klipte morin huur' a sarılı olan mavi örtü de "khadag". Moğollar'ın ağaca, çalıya, köprüye, arabalarına (nazarlık niyetine) bağladıkları, bayram seyranda gelen misafire sundukları bir sembol. Mavi olması gökle alakalı.

Altan Urag Mayıs ayında bir Çek rock grubuyla beraber meydanda konser verecek. Aaah ah, cabbar cevval bir Türk organizatör el atsa da memleket, yerel öğelerle rock'ın, bu diyarlardan gelen adam gibi bir bileşimini görse...

  • Bugün özlenen: Somun ekmek. Moğollar pek ekmek yemiyor. Burada ekmek, tost ekmeği şeklinde, markette, paketle satılan bir şey, henüz fırın göremedik. Domates var, yeşil soğan bulduk, memleketten beyaz peynir de geldi hamdolsun ama somun olmayınca bir nevi helva da yapılmıyor. Paris' te evin dibindeki fırını, hatta kaknem fırıncı kadını bile özleyeceğimi nereden bilirdim :).
  • Bugün izlenen: Waiting. Bir restorandaki elemanların absürd muhabbet ve oyunları üstüne geyik bir Amerikan filmi. Garsonlara kötü davranmamanın önemini fena vurguluyorlar, aksi halde önümüze getirdikleri yemeği, önceden ne gibi uygulamalara tutabilecekleri akla hayale gelmez. Filmin kapanışındaki rap şarkısı eğlenceli, Nick ve T-Dogg'dan geliyor, adını yazamam çok ayıııp :)).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder