3 Nisan 2009 Cuma

Bilge Kağan ve Kül Tigin'i ziyaret


(Bilge Kağan, Kül Tigin ve Türk-Moğol müze ziyaretçileri)

Moğolistan'a gelir gelmez, Orhun Yazıtları için, bizim deyişle Karakurum, Moğol deyişiyle Harhorin şehrinde, Türkiye tarafından yaptırılan müze ve müzeye giden yolun açılışı işine dalındı. Forever ev kadını olan ben değil tabi, Hariciye ve TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) çalışıyor :)).



Karakurum, Ulan Bator'un güneybatısında (yaklaşık 500 km). Vakt-i zamanında Cengiz Han'ın başkentiymiş. Kışın oraya uçuş yok zira şehrin havaalanı tarlamsı bir yer imiş, kışın kardan buzdan inilmiyor tabi :)). Yazıtlardan Bilge Kağan ve Kül Tigin burada, Tonyukuk ise Ulan Bator'a 45 km uzaklıkta.


(Sanıyorum müze bekçisinin çadırı-ger. Yanındaki ciplerle pek post-modern bir görüntü arz ediyor :)

Müze ve yol açılışını Türk bakan heyeti yaptı. Ben de görmek için bir sonraki bakan heyetini bekliyorum, hava koşulları izin verir ve araya sızabilirsem :)).




Bu arada bizim yazıtlar meğer o yörenin şamanları için kutsalmış. Onlar için taşların üzerindeki yazılar değil, yüzyıllardır orada duruyor olması önemli, doğal olarak. Şöyle ki, şamanların kutsal kabul ettikleri taşların üzerine süt döküp, damlaların aldığı şekle bakarak o yılın hasatına dair kehanette bulunma ritüelleri varmış (süt döküldüğü kesin de sebebi konusunda John Man'in yalancısıyım, Cengiz Han kitabında öyle diyor). Yazıtların aslı müzeye konup, yerlerine replikaları yerleştirilince bir şaman kadın epey sinirlenmiş, hızını alamayıp Ulan Bator'da büyükelçiliğe gelip sert bir konuşma yapmış. Şamanları kızdırmak pek makbul değil buralarda :). Algılar, değerler farklı elbet, umarım siniri geçmiştir.



Bu arada fotolar Foto Umut'tan, kopirayt mopirayt aga :)).

Bir sonraki kayıtta Tonyukuk'u yazayım, bizzat gidip görmüşlüğüm var :)).

  • Bugün özlenen: Telefonda patlıcan dolması lafını telaffuz eden yengemi esefle kınıyorum, bulan var, bulamayan var :)).
  • Bugün izlenen: Pineapple Express. Amerikan işi Lock, Stock and Two Smoking Barrels. İngiliz muadili kadar süper bir kurgu ve senaryosu olmasa da epey eğlenceli. Spider Man'deki zengin çocuğu acaip farklı ve komik bir rolde izleyebilirsin sayın seyirci :)).


2 yorum:

  1. Really beautiful posting! Nice picturs and pretty colours. Have a nice weekend!!!

    YanıtlaSil
  2. Obrigado :)).I wish you a nice weekend as well.

    YanıtlaSil