3 Mayıs 2009 Pazar

Khadag' ımdır göğü mavi, su kenarı, yeşil bir yer



(Ulan Bator'un en büyük ve en eski Budist tapınağı Gandan Manastırı' nda bir kapı)

Hazır morin huur'du, khadag'dı demişken bu mavi örtüye biraz daha yer vermekte fayda var.

Geçen hafta Ulan Bator' daki uluslararası bir seminerde, yabancı katılımcıları kabul eden Moğolistan' ın baş laması, herkese birer tane khadag vermiş , bizde de bir tane var şimdi. Okunmuş, üflenmiştir dedik, ne yapacağımızı bilemedik :).

Efendim Wikipedia'ya göre khadag Tibet ve Moğolistan' da kullanılan, saflık, iyi niyet, merhameti simgeleyen, geleneksel bir örtü. Genelde ipekten oluyor. Düğünlerde, cenazelerde, doğumlarda, misafir karşılayıp uğurlarken kullanılıyor. Tibet' te khadag' lar beyaz ya da sarı iken Moğolistan' da mavi, zira burası mavi göklerin ülkesi :).



(nuudel.com sitesinden alıntıdır)

Khadag' lar sanırım en çok üstteki fotoğraftaki gibi, ovoo' larda görülüyor. Ovoo kısaca şamanik kurgan diye tanımlanabilir. Göğe, dağlara ibadet için belirlenen yerler, taş ya da odun yığınından oluşuyor. Bu konuya başka bir kayıtta daha sonra uzun yer vermekte fayda var.



(Gandan Manastırı' nda lamalar yabancı ziyaretçileri buyur ediyor)

Misafir geldiğinde ya da bayram ziyaretlerinde aile büyüklerine ya da en yaşlı ziyaretçiye verilen bir saygı simgesi de olabiliyor.


(snouts.typepad.com sitesinden alıntıdır)



(Manastır' ın avlusu, direklere sarılmış khadag' lar)

Bu örtüleri şehirde her yerde, ağaca, çalıya, heykele, köprü korkuluğuna vs. sarılmış görmek mümkün.


(Moğolistan Milli Tarih Müzesi' nin girişindeki heykel)



(Devlet Tiyatrosu' nun önündeki heykel, bilmem ki hangi Moğol büyüğünün...)






(Arabalarda nazarlık niyetine de kullanılıyor)

Her khadag görüşümde memleketi düşünüyorum, nerelere ne adak adasam bilemiyorum :).

Biraz bizim adak, biraz dilek ağacına çul çaput bağlamak, az çok benzeyip, az çok ayrılmak, mavi göklerin ülkesinden yola çıkıp mavi Akdeniz' e "bir kısrak başı gibi uzanmak"... çok acaip...:)).

  • Bugün özlenen: Kışlık kıyafetleri kaldırıp yazlıkları çıkardık bugün. Daha doğrusu en ağır kışlıkları kaldırdık, zira burada geceleri sıcaklık daha yeni sıfırın üstüne çıktı. Zaten yazlıklar da kısa süreliğine çıkıyor, Ağustos ortası dendi mi kışlıklara merhaba :). Rahat rahat yazlık indirmeyi, kışlıklara daha uzun veda etmeyi özledim :).
  • Bugün izlenen: The Visitor. Yalnızlık ve can sıkıntısından daral bunal Amerikalı ekonomi profesörü ve Suriyeli erkek-Senegalli kadından oluşan göçmen çiftin sürpriz dostluğu üzerine bir film. 11 Eylül sonrası ABD' de kaçak göçmen olmak ve Amerikalı' nın "öteki" ni keşfedişi üzerine biraz fazla iyimser, biraz fazla durgun film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder